Fotoğrafçılık, 21. yüzyılın en önemli sanat yöntemlerinden ve dışavurum şekillerinden biri hâline geldi. Fotoğraf makinelerinin sürekli gelişmesi, lens seçeneklerinin ve makine özelliklerinin artmasıyla birlikte, fotoğrafçılık sayesinde evreni başka bir gözle görmek mümkün.
Gece gerçekleştirilen çekimler, şaşırtan güzelliklerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Herkes böyle görüntüler yakalamak ister ama astrofotografide başarılı sonuçlar elde etmek için çok sabırlı olmak gerekiyor. Çünkü yıldızları fotoğraflamak için doğru zaman ve mekân çok önemli ve uzun pozlama yapılması gerektiği için zaman alan bir süreç. Yıldız fotoğrafçılığına başlamadan önce fotoğrafçıların konum ve gökyüzü bilgisine sahip olması ve hedeflerine yönelik doğru ekipmanları edinmesi gerekiyor.
Konum, Ortam ve Gökyüzü Bilgisi
Yıldız fotoğrafçılığına adım atmak için öncelikle gökyüzü ve gezegen hareketleri konusunda bilgi sahibi olunmalı. Çünkü Dünya da dahil galaksimizde bulunan gezegenler hareket halindedir ve gökyüzü haritası bu hareketler nedeniyle sürekli değişir. Çekilmek istenen fotoğraf hedefleri doğrultusunda doğru tarih ve zaman ayarı yapmak da yıldız fotoğrafçılığında önemli bir nokta. Bunun dışında gökyüzündeki yıldızları fotoğrafa aktarabilmek için Ay’ın olmadığı bir konum seçilmelidir. Çünkü Ay ışığı, yıldızlardan yansıyan ışığı baskılar ve yıldızların fotoğraflanmasını engeller.
Yıldız fotoğrafçılığının en önemli noktalarından biri de fotoğrafın çekileceği konumdur. Dünya’nın etrafındaki kalın atmosfer, yıldızlardan gelen ışıkların yeryüzüne ulaşana kadar zayıflamasına neden olur. Bu etkiyi en aza indirmek için rakımı yüksek bölgelerde çekim yapmak daha uygun olacaktır. Çekim yapılacak gecelerde nem oranın düşük olmasına, havanın bulutsuz ve sisten uzak olmasına da dikkat edilmelidir. Çekim saati de diğer unsurlar kadar önemlidir. Yıldızları sağlıklı bir şekilde görüntüleyebilmek için güneş battıktan en az 4 saat sonra çekime başlanmalıdır.
Ekipman Bilgisi
Yıldız fotoğrafçılığı, ekipman açısından da araştırma yapmayı ve bilgi sahibi olmayı gerektirir. Çekilen fotoğrafların konumu ve çekim zamanı, normal fotoğrafçılığa göre çok daha farklı olduğu için günlük çekimlerden kullanılanlardan daha farklı ekipmanlara sahip olmak gerekir.
Çekim yapabilmek için DSLR makine ile birlikte makineyle uyumlu geniş açılı bir lense sahip olmak gerekir. 10-22 mm, 11-16 mm, 14 mm, 24-70 mm, 24-105 mm genişliğe sahip lensler kullanılabilir. Bununla birlikte en az 18 mm’den başlayan zoom objektifler de kullanılabilir. Fotoğraf makinesi ve lensler tedarik edildikten sonra rüzgârda sallanmayacak ve sarsıntılara dayanıklı bir tripod gerekmektedir. Yıldızları fotoğraflamak için uzun pozlama zorunlu olduğundan pozlama sırasında makinenin hareket etmemesi çok önemlidir. Çünkü makinenin hareketi arttıkça elde edilen görüntü de bulanıklaşacaktır.
Hem Doğasıyla Hem Gökyüzüyle Eşsiz Manzaralar
Yıldız fotoğraflamak isteyen sanatçılar, sürekle doğru mekân arayışındadır. Hava koşulları ve yüksekliğin büyük bir öneme sahip olduğu yıldız fotoğrafçılığıyla uğraşan sanatçılar, bu arayış nedeniyle sürekli seyahat ederler. Giresun ise hem yemyeşil yaylaları hem de yüksek rakımlı dağları sebebiyle yıldız fotoğrafçılarının tercih ettiği yerlerden biri olma özelliğini taşıyor.
Yüksek rakımı, ulaşım ve konaklama kolaylığı sebebiyle Giresun’un en çok tercih edilen bölgelerinden biri ise Kulakkaya Yaylası. Her mevsim çeşitli amaçlarla gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapan Zifin Hotel, hem yıldız fotoğrafçılığıyla ilgilenen sanatçıları ağırlıyor hem de düzenlediği aktivitelerle ziyaretçilere fotoğrafçılığın bu ilginç kolunu tanıtıyor.